GRUPA Svi na ulice..!

Registracija obavezna!
Provjerite E-mail nakon registracije....

Hvala A-Team

Join the forum, it's quick and easy

GRUPA Svi na ulice..!

Registracija obavezna!
Provjerite E-mail nakon registracije....

Hvala A-Team

GRUPA Svi na ulice..!

Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

DOBRO DOŠLI NA PORTAL GRUPE SVI NA ULICE..!


  KRIVAJA 1884-krivične prijave

  avatar
  pravednik


  Posts : 2
  Join date : 2011-02-22

  KRIVAJA 1884-krivične prijave Empty KRIVAJA 1884-krivične prijave

  Post  pravednik Tue Feb 22, 2011 2:15 pm

  Federalna Uprava policije podnijela je Tužilaštvu Kantona Sarajevo krivičnu prijavu protiv četiri osobe zbog mogućih zloupotreba prilikom osnivanja preduzeća "Krivaja 1884".

  U izvještaju Uprave policije navodeni su incijali i funkcije osoba osumnjičenih za zloupotrebe, prema čemu se može zaključiti da je riječ o direktoru "Krivaje" Nuriji Prijiću, direktoru "Ferimpexa" Ibrahimu Mujanoviću, direktoru Agencije za privatizaciju Federacije BiH Enesu Ganiću i sudskom vještaku iz Zenice Vitomiru Tošanoviću, pišu "Nezavisne novine".

  Prijava je, između ostalog, podnesena zbog sklapanja štetnog ugovora o osnivanju "Krivaje 1884", koji su u ime saosnivača 24. septembra 2008. godine potpisali direktori "Krivaje" i "Ferimpexa".

  Federalna Uprava policije ocijenila je da je sklapanjem ugovora nanesena šteta "Krivaji" i da je povrijeđena ravnopravnost u zapošljavanju radnika s obzirom da su bili prisiljeni da se odreknu potraživanja da bi se zaposlili u novoj firmi.

  Ovim ugovorom "Krivaja" je u novu firmu unijela imovinu procijenjenu na oko 4,2 miliona KM, čiju vrijednost federalna Uprava polcije u izvještaju dovodi u pitanje, dok se "Ferimpex" obavezao na 10 miliona KM ulaganja i na osnovu toga postao vlasnik 70 odsto kapitala "Krivaje 1884".

  Federalna Uprava policije istragom je utvrdila da nova firma nije ni do danas registrovana, ali da vrši poslovanje koristeći dokumentaciju, logo, pečat i drugo bez ikakvih kontrola i provjera nadležnih službi.

  U Tužilaštvu su rekli da vode predistragu od 2009. godine kada im je Finansijska policija FBiH dostavila krivične prijave protiv 19 osoba zbog privatizacije "Krivaje".

  Finansijska policija je tada radila istragu na osnovu prijave oko 170 bivših radnika "Krivaje" koji se nisu htjeli odreći potraživanja kao uslova da počnu da rade u novoj firmi.

  Predsjednik sindikata "Krivaje 1884" Vehbija Aličić rekao je su na ugovor o osnivanju zajedničke firme saglasnost dali federalna, kantonalna i lokalna vlast i da ne vidi da su četiri prijavljene osobe radile na svoju ruku.

   Current date/time is Sun Oct 01, 2023 11:53 am